İnsan kaynakları hizmetleri, herhangi bir organizasyonda çevreye ve bireylere yararlı olabilecek biçimde aynı zamanda bulundukları alanın yasalarına ters düşmeyecek şekilde faaliyetlerin yürütülmesini sağlamaktadır. Akademik çevre ve iş dünyasını yönlendiren kısım ise, insan kaynakları yönetimi olarak adlandırılmaktadır. İnsan kaynakları yönetimi; organizasyonların kar elde etmesine, üretim yapmasına ve hizmet verme hedeflerine ulaşabilmesine yardımcı olmak için insanı temel almaktadır.
İnsan Kaynakları Yönetimi Görevleri
İnsan kaynakları yönetimi, kariyer ve iş bulma siteleri aracılığıyla işçi taraması gerçekleştirerek firma ile görüşmelerini sağlar. Ayrıca insan kaynakları yönetiminin çalışan ilişkilerini düzenleme, özlük işleri, bodrolama hizmetleri, performans değerlendirme ve eğitim verme gibi çeşitli görevleri de bulunmaktadır. İnsan kaynakları hizmetleri alanında çalışacak kişilerin görevlerinden bazıları aşağıda yer almaktadır.
-İş başvurusunda bulunan işçi adaylarının eğitim durumlarını, tecrübelerini ve diğer donanımlarını inceler.
-İşe alınacak personellerin referans kontrolünü gerçekleştirmek için referans aramaları gerçekleştirir.
-İşe alınacak personellerin ya da başvurusu reddedilen kişilerin görüşme yapmasının ardından süreçle ilgili bilgilendirmelerini sağlar.
-Pek çok konuda raporlamalar gerçekleştirir.
-İşe personel alma ve işten personel çıkartma süreçlerini denetler. Onay verme ya da reddetme işlemlerini gerçekleştirir.
-Şirket içerisinde disiplin cezalarını, disiplin prosedürüne uygun bir şekilde gerçekleştirir.
İnsan Kaynakları Personeli Nasıl Olmalı?
İnsan kaynakları personellerinin belirli özelliklere sahip olması, ön plana çıkmalarına yardımcı olmaktadır. İnsan kaynakları personelleri özelliklerden bazıları aşağıda yer almaktadır.
-Yüksek organizasyon becerisine sahip olmaları.
-Sağduyulu olmaları.
-Uzlaşmacı bir yapıya sahip olmaları.
-İletişim becerilerinin gelişmiş olması.
-Görev takibi yapabilmeleri.