Kalite Kontrol Hizmetleri

Günümüzde şirketleşmenin oldukça artması ile birlikte ürün üretimi de buna eşit olarak artmaya başladı. Tabii artan üretim, yanında bazı olumsuzlukları da getirmiş oldu. Örneğin, üretimin artması ile birlikte her ürün, aynı özveri ile üretilmediği için belli düzeyde kalitesi olması gereken ürünlerden bazıları maalesef ki beklenen kalitede olmuyor. Bu gibi durumların önüne geçilebilmesi ve her türlü ürünün aynı kalitede olması için ise kalite kontrol hizmetleri bulunuyor.

Müşterilerimizin, satın aldıkları ürün ya da hizmetlerin kalitesinde bir problem yaşaması durumunda da yine devreye kalite kontrol hizmetleri girmektedir. Kalite kontrol hizmetlerinde müşterilerin hatalı gördükleri ürünlerin tespiti yapılmaktadır. Eğer ürün, gözden kaçmış bir şekilde hatalı ise departman tarafından duruma göre iade veya değişim süreci başlatılabilir. Tabii bazı şirketlerde iade ve değişim sürecini farklı departmanlar da yürütebiliyor.

 

Kalite Kontrol Hizmetlerinin Önemi

Kalite kontrol hizmetlerinin en temel amacı, üretimde kalitesizliği önlemek olarak bilinmektedir. Kalitesiz ürünler üreterek zarar etmek istemeyen şirketlerin kesinlikle kalite kontrol hizmetleri departmanına daha çok önem vermesi gerekir. Eğer işletme, bu konuda herhangi bir tedbir almaz ve bozuk ya da hatalı ürünlerin arkasında durmazsa, prestijine büyük ölçüde zarar verir ve hatta şirketin kurumsal kimliği de buna istinaden zarar görebilmektedir.

Bunlar dışında kalite kontrol hizmetleri, müşteri memnuniyetini sağlama konusunda da önemlidir. Müşteri, bir firmadan herhangi bir ürün satın aldığında o üründen memnun kalmazsa doğal olarak bir daha satın alım yapmayacaktır. Bu sebeple de şirket, yeni müşteri kazanamayacak ve hatta kalitesiz ürünler sebebi ile eski müşterilerini de kaybedecektir. Tüm bu ihtimaller doğrultusunda kalite kontrol hizmetleri, her açıdan büyük önem teşkil etmekte.

 

Kalite Kontrol Hizmetlerinin Sağladığı Faydalar

  • Kalite kontrol hizmetleri, ürünün tasarım sürecinde doğru bir şekilde üretilmesi için planlama yapar ve makine ve işçilerden alabileceği en yüksek verimi almayı hedefler. Bu sayede ürünlerin kalitesinin aynı olması beklenmektedir. Arada bir kalitesiz ürünler çıkarsa da planlar sayesinde hızlıca çözüm bulunabilecektir,
  • Bunun dışında kalite kontrol hizmetleri, müşterinin teslim aldığı hatalı, bozuk ya da kalitesiz ürünlerin kontrolünü sağlar ve buna göre ürünü işleme alır. Ürün, müşterinin dediği gibi kalitesiz ya da hatalı çıkarsa bu durumda iade gibi gerekli işlemler başlatılır,
  • Kalite kontrol hizmetlerinin daha az bilinen şirkete faydaları ise dış pazarlar ile ilgilidir. Kalite kontrol departmanı, ürün tasarım planlaması sayesinde şirketin dış pazarlarda diğer rakip firmalarla rekabet içerisine girmesini sağlar.

Bunların dışında kalite kontrol hizmetleri, kimi zaman ürün kalitesini aynı tutmaya çalışsa da şirketin gelişmesi için ürünleri geliştirme konusunda da planlar yapabilmektedir. Bu geliştirmeler ise malzeme, ölçü ve birim doğrultularında planlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir