İnsan kaynakları hizmetleri, bulundukları çevreye ve bireylere fayda sağlayabilecek bir biçimde, bulunduğu ortamın yasalarına ters düşmeyecek bir şekilde çalışmaların yürütülmesi olarak ifade edilir. Ayrıca akademik çevre ile iş dünyasını ilgilendiren yönetim fonksiyonu olarak da bilinir. Günümüzde ise insan kaynakları yönetimi; firmaların ve organizasyonların kar elde etmesine, üretim faaliyetlerini arttırmasına ve hedeflerinin yerine getirilmesine yardımcı olarak insanı temel almaktadır.
İnsan kaynakları hizmetleri, organizasyon ve firmalarda yer alan en üst yöneticiden en alt kademede bulunan işçiye kadar tüm pozisyonları kapsar. İnsan kaynakları hizmetlerinin temel amacı; işletmelerde gerçekleşen üretimi arttırma, iş hayatının daha nitelikli bir hal almasını sağlama ve sürekliliği elde ederek rekabet üstünlüğünü sağlamaktır.

➥İnsan Kaynakları Yönetimi Sorumlulukları Nedir?
İnsan kaynakları yönetimi, kariyer ve iş sitelerinde personel araştırması yaparak personellerin firma ile buluşmasını sağlar. Bunun yanı sıra çalışan ilişkilerinin düzenlenmesi, özlük işleri, bordrolama hizmetleri, eğitim ve performans değerlendirilmesi gibi insan kaynakları yönetiminin birçok görev ve sorumlulukları vardır. İnsan kaynaklarında çalışacak olan personellerin görev ve sorumluluklarından bazıları aşağıda yer almaktadır.

-İnsan kaynakları yönetimi, iş başvurusunda bulunan personel adaylarının deneyimlerini, eğitim durumlarını ve diğer özelliklerini inceler.
-İşe alınacak personellerin iş tanımlarını belirleyerek, işe alınacak personelleri ilgili departman yöneticileri ile görüştürür. Küçük işletmelerde ise işverenle görüştürür.
-İşe alınacak personellerin sunduğu referansların kontrolünü gerçekleştirir ve teyit almak için referans araması yapar.
-İşe alınacak personellerin başvuru sonuçlarını değerlendirir, başarısız olan adaylara ve başarılı olan adaylara bilgilendirmede bulunur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir